Hva er Protein-metoden?

En kosterstatning med lavt energi- og karbohydratinnhold og høyt proteininnhold. Metoden er bygget opp rundt fire faser. Hvor lenge hver fase varer og hvor mange måltider som skal erstattes med proteinprodukter, anbefales av kostveileder og lege. Kosterstatningsproduktene som vi benytter  inneholder høyverdige proteiner og er tilsatt vitaminer, mineraler og flerumettede fettsyrer. Sammen med kosterstatningsproduktene spiser man  grønnsaker og etter hvert erstattes produktene av flere vanlige måltider. Våre kosterstatningsprodukter kan du lese mer om på siste side.

Proteinmetoden egner seg godt:

  • Ved større overvekt hvor man trenger en ekstra effektiv start på vektreduksjonen.
  • For å komme godt i gang med varig omlegging av kosthold og kostvaner.
  • For de som er insulinresistente og har overproduksjon av insulin  gir hormonell ubalanse. Høy insulinresistens er ofte et forstadium til diabetes type 2.

 

 

Vanlige motforestillinger:

  •  Proteiner er ikke bra for nyrene ! Inntak av 80 g protein per dag representerer ikke noe problem så lenge en ikke har nyresvikt. Denne mengden tilsvarer for øvrig et vanlig proteininntak.  
  •  Faste er farlig for hjertet !  Feil, fordi  et tilstrekkelig proteininntak fører til nesten utelukkende tap av fettmasse. Hjerte og annen muskulatur påvirkes ikke.
  • En slik vektreduksjonsmetode burde foregå på sykehus! Feil ! Proteindietten har i Norge og  flere europeiske land  vært tilgjengelig utenfor sykehus gjennom flere tiår .

Gjennomføringen ledes av kvalifisert  helsepersonell og metoden er veldokumentert og trygg .

Hva skal jeg spise?

Protein-metoden baserer seg i første omgang hovedsakelig på spesielt utviklede produkter, de såkalte Protein-produktene, som er fattige på energi og karbohydrater og rike på proteiner.

 I starten blir dette derfor en kosterstatningsmetode, der vanlige måltider er byttet ut med Protiein-produkter. Sammen med disse produktene spiser du et utvalg grønnsaker som er nærmere spesifisert i en egen liste.

Etter hvert erstattes produktene av ett eller flere måltider «ordentlig» mat, og du ender til slutt opp med et sunt og balansert kosthold basert på lavglykemiske og næringsrike matvarer. Denne introduksjonen av vanlig mat skjer gradvis ved at metoden er inndelt i 4 faser, med ulike sammensetninger av måltidene og ulike matvarevalg i hver enkelt fase.

Protein-metodens faser

Protein-metoden er inndelt i fire faser som gir deg en strukturert og trygg vei mot varig vekttap:

Proteinfasen ikon

Fase 1: Proteinfasen

Over en periode på 10 til 30 dager skjer en rask vektreduksjon, hovedsakelig av kroppsfett. Basert på inntak av proteiner med høy biologisk verdi blir vektreduksjonen enklere allerede fra første dag og økes gjennom kroppens egenproduksjon av ketonlegemer. Det er nødvendig med blodprøver og  medisinsk vurdering for å sikre at du ikke har sykdommer eller bruker medisiner som er til hinder for behandlingen.

Krabohydrader ikon

Fase 2: gradvis innføring av karbohydrater

Anbefalt varighet fra 20  til 40 dager , obligatorisk etter den første fasen. Etter avtale med din behandler er det mulig å sterte direkte med denne fasen, På en fleksibel og sosial måte tillater den deg også å spise vanlig mat mens du fortsatt går ned i vekt. I alle fasene av Proteinmetoden får du et optimalt inntak av proteiner og unngår tretthet og irritabilitet.

ernæring ikon

Fase 3. Selektiv ernæring

Denne  viktige fasen sørger for vektstabilisering og et langsiktig resultat. På grunn av den  gradvise gjeninnføringen av karbohydrater, vil denne perioden bringe deg gradvis tilbake til et balansert kosthold. Varigheten av denne fasen vil tilpasses den enkelte, Fra denne faen og videre er det viktig å øke den fysiske aktiviteten.

kost ikon

Fase 4: Kost i balanse

Det er meningen at du skal leve på dette kostholdet resten av livet uten å tenke mer på slanking. Dette kostholdet er allsidig og balansert og gir deg alle næringsstoffer du trenger gjennom et variert utvalg av lavglykemiske matvarer.

Prinsipper

En høy andel proteiner fra melk, soya og eggehvite gir følgende virkning:

  • En reell metthetsfølelse  bl.a fordi det produseres naturlige fettforbrenningsstoffer (ketonlegemer).
  • Opprettholdt muskelmasse da Proteinmetoden dekker kroppens behov for proteiner.. Vektreduksjonen rettes hovedsakelig inn mot fettlagrene og går ikke ut over din muskelmasse. Dette gjør at kroppen opprettholder en god forbrenning og forebygger vektoppgang etter avsluttet behandling.

Reduksjon av mat med høyt innhold av karbohydrater

  • Kosterstatningsprodukter og grønnsaker gir kroppen færre, men tilstrekkelig med karbohydrater til å fungere optimalt.

Inntak av fiber

  • De tillatte grønnsakene er velsmakende, sørger for god fordøyelse og øker metthetsfølelsen.